Stickning
Allt om stickning
 Garn
-->
 

Araucania Ruca Multi

Araucania handfärgar alla sina garner, så även med Ruca Multi. Första gången jag såg det blev jag helt fascinerad. Garn gjort från sockerrör! "100% Sugar Cane" står det på informationen. Men efter en tid insåg jag att det inte är konstigare än modal, bambu eller andra garner som är framställda från olika cellulosafibrer. Det fungerar på ungefär samma sätt. Och är uppenbarligen inte så hälsosamt för miljön.

 

Araucania Ruca Multi i rosa och lila nyanser. Mjukt och gosigt att sticka med

 

Det är en av nackdelarna med de flesta viscoser - att det krävs starka kemikalier för att bryta ner fibrerna i den mån att de går att använda till att spinna garner.

 

Om man bortser från detta, vilket jag antar att vissa kanske helst inte gör, så är Araucania ett trevligt garn att sticka med. Det delar sig dock ganska lätt och drar ut sig efter att man stickat färdigt. Min erfarenhet med att sticka med det gör att jag föreslår att man hellre stickar aningens för kort eller för litet än tvärtom eftersom plagget växer.

 

Det står också på lappen att garnet bör handtvättas. 30 grader i maskinen går dock alldeles utmärkt. Jag och flera med mig har testat och det har inte förstört garnet eller plagget på något vis (sträcker ut sig gör det när man har det på sig, inte när det tvättas).

 

Jag stickade ett linne av Ruca och det är helt underbart att ha på sig - det känns nästan som att bära ett plagg i silke, men är inte lika varmt.

 

Härvorna är på 100 gram och de är 240 meter. 2 härvor räcker till ett linne åt en normalstor person. Jag som är större fick använda tre....

 

Sammanfattningsvis kan man säga:

 

Fördelarna är att garnet är oerhört vackert att se på. Härliga färger, fin lyster och glans och ett vackert fall. Det är också fantastiskt mjukt och behagligt att ha på sig. Och ganska trevligt att sticka med.

 

Nackdelarna är att det är framställt på ett sådant vis att det inte är så hälsosamt för miljön, att det drar ut sig och plaggen växer och att det också kan ha en tendens att dela sig lite när man stickar.