Stickning
Allt om stickning
 Stickor
-->
 

Stickor

Stickor finns i alla möjliga utföranden - plast, metall, bambu, björk, rosenträ, ebenholts, casein, brons osv.

Allteftersom jag testar olika stickor kommer jag att skriva om dem och ge mina högst personliga åsikter om varför jag tycker de är bra eller dåliga, vilka för- och nackdelar jag anser att de har.

Har du andra åsikter får du gärna höra av dig till mig. Jag lägger gärna upp andra människors synpunkter på materialen som används eftersom stickupplevelsen alltid är högst subjektiv!

KnitPro Symfonie Wood

KnitPro Symfonie Wood stickor finns i flera utföranden. Raka stickor, strumpstickor och rundstickor. Det finns också givetvis virknålar men de hör hemma på en annan sajt :-)

 

Strumpstickorna:

Personligen fullkomligt älskar jag trästickor och Symphonie (som alltså är samma som Knit Picks Harmony från USA) är fantastiska att sticka med. Strumpstickorna använder jag jämt när jag stickar sockar. Det är ytterst sällan jag använder några andra idag. De är gjorda av björk, men behandlade på ett sådant vis att de är lika släta och behagliga att sticka med som stickor av rosenträ eller ebenholts. Och det är gott beröm.

 

Stickar man hårt (vilket jag inte gör) är det förstås lite vanskligare när man använder sig av riktigt tunna stickor (2.0 - 2.5 mm t.ex) eftersom det alltid finns en risk att de går av. KnitPro skickiar dock alltid med en extra sjätte sticka i sina paket, så man har i alla fall en backup, vilket också är en fördel.

 

Stickorna håller ett relativt bra pris om man ser till vad man får för pengarna. Självklart är det billigare att gå och köpa PYMs metallstickor, men det är inte samma upplevelse att sticka med dem. Personligen får jag inte alls lika ont i fingrarna av att sticka med trä som jag får av att sticka med metallstickor, men det är en personlig upplevelse. 

 

Jag har aldrig upplevt att jag tyckt dessa strumpstickor varit för trubbiga, men det kan förstås vara en nackdel om man stickar mycket spetsstickning eller med ett garn som har en tendens att dela sig.

Rundstickorna:
Jag har precis fått ett set med utbytbara stickor (där man kan byta ut vajern mellan stickorna) från Symfonie. Jag älskar dem. De har samma fördelar som strumpstickorna, men tyvärr finns där en nackdel som jag aldrig upplever med strumpstickorna - av naturliga orsaker. Det är att stickorna har en tendens att "skruva loss sig" ur fästet när man stickar. Även om man använder sig av nycklarna som följer med, och skruvar åt dem allt som går händer det att stickorna under tiden man arbetar, lossnar eller börjar lossna från vajern. Det är irriterande. Rent av katastrofalt kan det bli om man sitter och stickar spetsstickning och inte upptäcker det i tid. Det kan ibland också hända att maskorna hakar upp sig precis där stickan är fäst i själva vajern. Men trots detta är jag nöjd med stickorna och rekommenderar dem ändå. Man får bara vara lite uppmärksam så att man upptäcker i tid om stickorna håller på att lossna.

 

De raka stickorna har jag inte provat ännu, så där kan jag inte komma med några åsikter - än...

 

Du kan läsa mer om stickorna här. (Hemsida på engelska)